Bir tasarımcı, özellikle de web arayüz tasarımcısı için yapacağı tasarıma başlamadan önce, hayati önem taşıyan en önemli unsur tasarım brifingi almaktır. Bu brifing ne kadar iyi ise ortaya çıkacak iş o kadar kaliteli olacaktır. İyi bir tasarım brifinginin 7 temel prensibine birlikte göz atalım.
1 Amaç ve Hedefler
Bir tasarım brifinginde öğrenmeniz gereken ilk şey müşterinizin yeni tasarımdan istedikleri ve beklentileridir. Mevcut bir tasarımın üzerinden mi geçilecek, yenilenecek mi, yoksa tamamen yeni ve özgün bir arayüz mü tasarlanacak konusu ile işe başlayabilirsiniz. Müşterinizin yeni sitesi için ne istediğini ve fikirlerini öğrenin. Hedefleri ve sitenin amaçlarını belirleyin.
2 Bütçe ve Zamanlama
Bütçe bazı müşterileriniz için bütçe hassas bir konu olabilir. Müşterilerinize iyi bir tasarımın çeşitli süreçleri olduğunu, bunun zaman alabileceğini ve vereceğiniz emeğin maddi olarak ne gibi bir karşılığı olabileceğini açıkça anlatın. Anlamalarını sağlayın. Süreç ve zamanlamaları açıkça ifade edin, ve müşterinizin bu konudaki beklentilerini açıklığa kavuşturun.
3 Hedef Kitle
Yeni tasarlanacak bir web sitesinin hedef kitlesini iyi bilmeniz gerekir, gençler için tasarlanacak bir site ile kurumsal kimliği ortaya koyacak bir web sitesi arasında tasarımsal olarak mutlaka stil farkı olacaktır. Müşterinizin kime ya da kimlere hitap ettiğini iyice öğrenin, mümkünse kullanıcılarının demografik bilgilerini öğrenip dizayn planınızı ona göre yapın.
4 Proje Kapsamı
Her proje bir diğeri gibi derinlemesine olmayabilir. Bazı müşteriler tamamen kendilerine özel çözümler üretmenizi isteybilirler. Bazılar hazır bir şablonu giydirmenizi isterken, kimileri de basit bir broşür site isteyebilir. Projenin hedeflerini öğrenerek, tasarımınız için hazırlığı ona göre yapın. Kapsamlı projeler için daha çok araştırma ve egzersiz yapmanız gerekebilir.
5 Malzeme İhtiyacı
Mevcut görsel malzemeleri düzenli şekilde edinmeye çalışın. Kimi projeler için broşür ya da basılı malzemeler yeterli gelirken bazı projeler için dijital ortamda içeriğe ihtiyacınız olabilir. Ayrıca bu görseller tasarımınıza yön verecek kurumsal kimlik öğelerini de içereceği için bu malzemeleri henüz tasarımın başında edinin.
6 Genel Stil
Müşterinizin tasarlanacak yeni sitede ne tip bir üslup kullanmak istediğini öğrenin, temiz ve sade, modern ve trendlere uygun ya da grunge bir tasarım stili beklentisi olabilir, bunu öğrenerek taslak çalışmalarınızı bu yönde yapın. Bu size zaman kazandıracağı gibi müşterinizin beklentilerini de karşılayacaktır. Ayrıca sitenin stilini belirlerken müşterinizin rakiplerine ait siteleri de inceleyerek bir döküm oluşturmanız fayda sağlayacaktır.
7 Yapılmayacakları Tanımlayın
Müşterilerinizin “tasarımsal açıdan” nelerden hoşlanıp hoşlanmadıklarını öğrenin. Örneğin bir e-ticaret sitesi tasarlatacak müşteri sitesinin kesinlikle 3 sütun üzerine kurgulanmasını isterken, bir başkası 2 sütun olarak tasarlatmak isteyebilir. Asla yapılmaması gereken maddeleri müşterinizle birlikte belirleyin ve bu unsurları siteyi tasarlarken uygulamaktan kaçının.
Sonuç
Müşterileriniz bir tasarıma başlarken herhangi bir fikirleri olmadığını ifade edebilir, aslında bu son derece doğaldır, eğer size bir tasarım brifingi verilmemiş ise yukarıdaki maddeleri uygulayarak yapılacak proje hakkında detaylı bilgilere sahip olabilir, böylece işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bunun için müşterileriniz ile iletişiminizi kesmeyin. Tasarıma henüz başlamadan bir ya da birkaç toplantı yapın ve gereklilikleri belirleyin.
Ayrıca bu toplantılar sizin için süreç ve bütçeyi belirlemede yol gösterici olacağı için mutlaka önem gösterin ve ihmal etmeyin.
Kaynak: WebDesignerDepot
Kaynak: Tasarımcının El Çantası (Hasan Yalçın)
hoş bir anlatım...