Sosyal medyada aktif olarak yer alan şirketler ve kullanıcılar bilirler ki günümüzde sık sık işittiğimiz terimlerden biri de “SEO” dur. Peki nedir bu SEO gelin son kullanıcının ve konu dahilinde yoğun bilgisi olmayan kişilerin de anlayabileceği şekilde SEO‘ nun ne olduğuna, ne olmadığına şöyle bir gözatalım.
Pek tabii ki bir terimi bilmek için önce onun kelime anlamından haberdar olmak gerekir. “Search Engine Optimization” yani “Arama motoru Optimizasyonu“ kelimesinin İngilizce karşılığının baş harflerinden oluşan bu terim interaktif ortamda bulunan kişileri ve internet yolu ile kazanç elde eden kurumları oldukça yakından ilgilendiriyor. İnteraktif pazarlamanın en önemli aşaması olan SEO tek başına bir altyapıyı oluştururken bunun dışında bir çok element ile birlikte kişi veya kurumların WEB kimliklerini oluşturmasında büyük önem sağlıyor. İnternet üzerinde barınan kurumsal veya bireysel sitelerin, blogların, e-ticaret vb. sitelerin tanınmasında ve yaygınlaşmasında önemli bir rol oynayan SEO yapılandırılma aşamasında temel bir teknik bilgi de gerektiriyor. Bu demek olur ki SEO en azındanhtml bilgisine sahip olan kişiler tarafından yapılandırılması gerken bir sistemdir. Doğru bir şekilde oluşturulan altyapı oldukça başarılı bir sonuça ulaşmayı sağlayacağı gibi bilinçsiz bir şekilde atılan temel kişi ve kurumların WEB kimliğini düşünüldüğünden daha fazla olumsuz yönde etkileyecektir.
Kısaca SEO web sayfalarının arama motorlarında daha kolay taranmasını sağlayan teknik bir yapılandırmadır. Demin de bahsettiğim gibi teknik bilgiye ihtiyaç duyar; bunun sebebi ise arama motorlarının arama sonuçlarını listelerken algoritmik bir yapı kullanmasıdır. Bundan dolayı web geliştiriciler tarafından oluşturulan sayfalar bu temele uyum sağlayacak şekilde oluşturulmalıdır. Günümüzde ekonomik kazanç elde etmek bakımdından önemli bir kaynak olan internet ile birlikte SEO da büyük önem kazanmıştır.
1998 yılında önem kazanamaya başlayan Google ile gelişen arama motoru kültürü internetin araştırmaya ve aradığını kolaylıkla bulmaya yönelik bir kaynak olarak gelişmesine ve yön bulmasına sebebiyet vermiştir. Bundan dolayı kişiler aradıklarını ne kadar kolay bulurlar ise buldukları şeye o kadar çok ilgi gösterirler. İnternetin hayatımıza tam anlamı ile yerleşmesiyle birlikte günümüzde bir çok işi internet aracılığı ile halleden bireyler haline geldiğimizden “kolay ulaşılan şey değersizdir mantığı” bu alanda işlememektedir. Yani kişi aradığını kolay bir şekilde buluyor ve sonucunda bu sizin tarafınızdan sağlanan bilgi veya hizmet oluyor ise sistemi başarıyla kurmuşsunuz demektir. Fakat bu demek olmaz ki bir başkası sizden daha çok “bilinirlik” elde edemesin. Burada devreye diğer etkenler ve zaman kavramı giriyor. Eğer ki internet ortamında sizden daha önce yer edinmiş ve bunu başarılı bir şekilde devam ettirmiş bir kişi veyahut kuruluş var ise sizden daha avantajlı konuma geçiyor. Ve yine bu demek olmaz ki siz de en az o kurum veya kişiler kadar yer edinemezsiniz. Eğer ki doğru strateji+zamanlama+süreç sistemini kurmayı başarırsanız sabırla pastadaki büyük paydan ve kalabalık kısımdan sıyrılıp ayırt edilebilen bölümde yerinizi alırsınız.
En önemli kavramlardan biri olan “özgün içerik ve yalın bilgi” bu bağlamda size en çok yardım sağlayacak kaynak olacaktır. İşin teknik boyutunun dışında arama motorlarının sistemik açıdan önem verdikleri diğer bir ayrıt etme özelliği de kopyalanmış bilgilerden, konu ve amacınız dışındaki içerikleriden arınmış bir sistem oluşturmuş olmanızdır. İnternetin tonlarca suyu içinde barındran bir havuz olduğunu düşünür isek bu havuzda önem arz eden bilgilerin arama motorları tarafından ayrıt edilmesi ve indexlenme değerinin artması diğer bilgilerin tekrarı olmamasından ve teknik alt yapının sağlamlığından gelir. Kısacası elinizde olması ve üretmeniz gerken en önemli şey “temiz içeriktir”. Ve diğer bir nokta ise site içeriğinizle alakalı terimlerden oluşturulan listelerin teknik bakımdan site içeriğiniz ile harmanlanmasıdır. Örnek vermek gerekirse yazdığınız bir kişisel blog için 1000 farklı ve alaksız kelimeden oluşan liste yerine 100 kelime ile gereken önem niteliğini taşıyan listenin oluşturulması site trafiğiniz açısından daha büyük yarar sağlayacaktır. Bilir kişiler tarafından oluşturulması gereken bu listelerdeki kelimlerin arama motorları tarafından bilinen ve içeriğinizle alakalı terimler olmasına dikkat edilmelidir.
Bir diğer önemli nokta ise reklam ile arama sonuçlarındaki öncelik aynı şey değildir. Fakat bir kimsenin var olan interaktif sisteminden gelir elde edebilmesi için arama sonuçlarında ve belirli analiz sistemlerinde gereken düzeye ulaşmış olması gerekmektedir. Daha önce de bellirttiğim gibi günümüzde gelir elde etme yolların başında gelen interaktif ortamlarda bir çok kurum ve kullanıcı sitelerine aldıkları reklamlardan büyük gelirler elde etmektedir. Aynı şekilde bir hizmetin veya sistemin reklam verebilmesi ve bu reklamın istenilen amaca ulaşabilmesi için de sağlam bir altyapı oluşturması ve kendisini yaygın olarak kullanılan indexleme ve arama motorları sistemlerine sevdirmiş ve kabul ettirmiş olması gerekir. Geniş bir kitleye hitap etmek ve gelir elde etmenin yolu da bu sistemleri düzün oluşturmaktan yani optimizasyonu gerektiği gibi sağlamaktan geçer.
Kısa zamanda sıfırdan başarıya ulaşmak SEO kavramına uygun düşmeyen bir olgudur ve arma motorlanın internet üzerindeki data aşkışını sürekli olarak kontrol altında tutmasından dolayı içerik ve site içersinde oluşturulan alt yapının güncel tutulması gerekmektedir. Her ne kadar bir sitenin oluşturduğu ziyaretçi kitlesinin yoğunluğu SEO ile eş orantılı olsa da bunun dışında tasarım, yapılandırma, erişebilirlik (kolay kullanım), teknik alt yapının sağlamlığı, içerik ve amacın uyumlu olması ve daha bir çok etken de ziyaretçileri sitenize çekmeniz ve kalıcı hale gelmelerini sağlmanız için önemlidir.
Bütün bunlaradan yola çıkarak SEO:
• Sitenizin arama motorlarındaki yerini üst sıralara çıkarmanızı sağlmak ve sitenize daha çok kullanıcı ziyaretini sağlamktır.
•SEO’ nun başarılı olup olmadığı tek başına hangi kelimenin kaçıncı sırada yer aldığına göre değerlendirlmez, bu bilgiler sadece göstergedir. Asıl önemli nokta arama motorlarından sitenize gelen toplam ziyaretçi sayısıdır.
• Arama motoru optimizasyonu’ nun sürekli ve sistematik olarak gerçekleştirilmesi gerekir.
•Başarılı olup olmadığınızı anlayabilmek için rakip analizi yapılabilir ve rapikleriniz ile kendi oranlarınızı değerlendirerek sonuç elde edilebilir.
•SEO altyapınızın başarılı olup olmadığı trafik analiziniz ve rekip analizinin sonuçları ile doğru orantılıdır.
•Teknik bakımdan oluşturulan kelime listeleri konu ile alakalı olmakla birlikte aşırıya kaçılmamış bir liste olmalıdır. Fazla kelime ile çok ziyaretçi elde etme mantığı sadece sitenizin arama motorlarındaki değerini düşürür. Bunun yerine en can alıcı kelimeleri seçerek terimatik bir liste oluşturulmalıdır.
•Oluşturulan listede bulunan anahtar kelimelerin sayısı arttıkça amaçlanan ve gerekliliği daha ön planda bulunan kelimelerin önemi düşer. Yani listenizde bulunan anahtar kelimeler ile arama motorlarının sitelere atadığı “konu konsatrasyonu” ve PageRank değerlerinin eşit düzelerde seyretmesi gerekir. Bundan dolayı içerğiniz ile alakasız olan kelimelirin anahtar kelime listesinde bulunmamasına özen gösterilmelidir.
• SEO altyapısında yapılan değişikliklerin tam olarak sistemde yerleşik bir düzen sağlayabilmesi için mevcut olan sitenizin üzerinde yaptığınız her değişikliğin ardından 3 hafta kadar beklemek ve bundan sonraki analiz sonuçlarını değerlendirmek yerinde olacaktır. Bu süre yeni oluşturulan bir sitenin en büyük önemi taşıyan Google Sandbox vePageRank değerlendirmelerinde tam olarak indexslenebilmesi açısından 2 – 3 ay kadar beklendikten sonra kesin olarak bir sonuç elde edildiği unutulmamalıdır; erken gelen sonuçların doğruluğu konusunda kesin bir karara varmak yanlıştır.
•Arama motorlarının sistemleri sürekli olarak değiştiğinden ve internet güncel bir yapı olduğundan sonuçlar sürekli olarak yer değiştirecek ve bu sonuçlara yenileri eklenecektir ve bu sebepten dolayı sisteme müdahale etmek mümkün değildir. Google ve diğer arama motorları sürekli olarak güncel sistem ve algoritmik yapılarla beslendiği için bu sistemlerin ayrıntılarını tam anlamıyla bilmek ve ona göre haraket etmek neredeyse imkansızdır. İnternette bulunan diğer sitelerde yapılan değişikler ve alt yapı çalışmaları sizi geride bırakabilir ve bu da kontrol edilemez. Belirli periyotlarda gerçekleştirilen indexleme ve internet tabanını düzenli olarak tarayan arama motorlarına yansıyan sonuçlar kontrol altında tutulamaz. Bütün bunların dışında sizin yapabileceğiniz tek şey güncel olarak arama motorlarının işleyişini, analiz sonuçlarınızı takip etmek ve sisteminizi güncel tutmaktır.
Alıntı: http://www.cosoftware.net/blog-detay/11/seo-nedir-ne-degildir